Cuiabá Brazilië

Cuiabá Pantanal
Cuiabá is de hoofdstad van de staat Mato Grosso in Brazilië en is gelegen in het centrum van het Zuid-Amerikaanse continent. Cuiabás culturele aanbod is relatief bescheiden in vergelijking met andere Braziliaanse steden van deze omvang. Toch is het de moeite waard om aan Cuiaba een bliksembezoek te brengen. Cuiabá kan ook worden gebruikt als uitvalsbasis voor excursies in de natuur. De geschiedenis van Cuiabá voert terug naar het jaar 1719, toen ontdekten Bandeirantes, kleine Portugese expedities op zoek naar goud en slaven het voormalige Ikuipá. De ontdekking van goud trok veel avonturiers aan. Cuiabá  werd in 1835 benoemd tot hoofdstad. In de Paraguayaanse oorlog in de jaren 1850, werd het militair van strategisch belang. Sinds de jaren zestig, is het uitgegroeid tot het vertrekpunt in de Pantanal, nu noemt het zich de toeganspoort tot de Amazone.
Bezienswaardigheden in Cuiabá zijn de kerk Nossa Senhora do Rosário, welke werd gebouwd in het jaar 1722 door de slaven, op de toenmalige belangrijkste goudader. In het museum van de stenen, zijn het dijbeen van een 120 000000 jaar oude Tyrannosaurus en stenen bijlen uit de Neolithische periode te zien. Voor de waterliefhebbers zorgt Águas Quentes een waterpark voor het nodige vertier. Het carnaval van Cuiabá is niet voor bangeriken. Boi-a-Serra, zo noemen de inwoners de traditie, waar men een dierenkostuum aantrekt.  Vervolgens worden de toeschouwers aangevallen, e.e.a. gaat vergezeld van Cururu, een locale muziekstijl.
Bestemming Noord Pantanal. Natuurliefhebbers moeten zeker op expeditie gaan naar  de noordelijke Pantanal (moeras), één van de laatste natuurlijke paradijzen op aarde. Het gebied werd in het jaar 2.000  opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het aangewezen gebied biedt onderdak aan meer dan 665 soorten vogels, diverse grote katten, slangen, tal van reptielen, amfibieën en vissen.
Daarnaast meer dan 2.000 plantensoorten en natuurlijk de grootste en zwaarste knaagdier ter wereld de capibara. De Pantanal bestaat uit ontelbare zoetwatermeren. In het westen liggen geïsoleerd zoutwaterbekken, genaamd Salinas. Het hele gebied wordt gevoed door talrijke rivieren. De belangrijkste slagader van dit unieke natuurgebied is de Rio Paraguay. Het hele gebied strekt zich uit over de Braziliaanse staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul en Mato Grosso Plateau en strekt in het oosten tot in de buurlanden van Bolivia en Paraguay. De Pantanal levert de restaurants in Cuiabá  verse vis. De verspreide plantages (boerderijen) bieden overnachtingsmogelijkheden, direct bij de Pantanal.
Cuiabá is een van de heetste en meest vochtige plaatsen in Brazilië. Het kwik stijgt vaak tot 43 graden. De meeste neerslag valt van december tot februari.

Brazilië excursies, tickets en bezienswaardigheden