Salvador cultuur en strand in het noordoosten van Brazilië

Salvador  Pelourinho  
Salvador het centrum van het Afro-Braziliaanse leven. Salvador is de op twee na grootste stad van Brazilië, na São Paulo en Rio de Janeiro. Salvador is gelegen aan de oostkust van het land, aan de allerheiligen baai. De naam is te danken aan de eerste landing van de Amerigo Vespucci op 1 november 1501. De volledige naam is eigenlijk São Salvador da Bahía de Todos os Santos. Salvador was de hoofdstad van Brazilië tot 1763. Tegenwoordig is het niet alleen de hoofdstad van de staat Bahia, maar ook het centrum van het Afro-Braziliaanse leven. Meer dan twee derde van de 2,9 miljoen inwoners zijn afstammelingen van voormalige slaven. De Afrikaanse invloed is vooral zichtbaar in de taal, de Candomble religie en in de keuken. Salvador heeft ook vele capoeira scholen, eveneens een erfenis uit de tijd van de slavernij. U vindt er nog de typische capoeira stijl uit Angola.
Salvador da Bahia is gemaakt op verschillende niveaus, de bovenstad (Cidade Alta) en de onderstad (Cidade Baixa). Terwijl in het bovenste gedeelte vooral kantoren en residentiële gebouwen zijn, vooral in koloniale en barokke architectuur, wordt het onderste gedeeelte vooral bepaald door markten en het havengebied. Beide wijken zijn verbonden door een aantal zeer steile straatjes, de Plano-Inclinado kabelbaan en de Elevador Lacerda. De lift vervoert ongeveer 50.000 passagiers per dag en 900.000 passagiers per maand!
Salvador kent vele bezienswaardigheden: alleen al de 76 kerken, de vele kerken hebben de stad een bijnaam gegeven "The Black Rome". Een hoogtepunt is zeker de Noso Senhor do Bonfim, de beschermheilige van de stad, met een spectaculaire uitzicht over de baai. Vanaf de vuurtoren in de wijk Barra, bij de ingang van de Bahia de Todos os Santos kunt u genieten van een prachtige zonsondergang. Niet alleen een plek voor romantische stelletjes. Pelourinho is de historische wijk in de bovenstad. Sinds 1985 is het opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het historische centrum is de thuisbasis van het grootste architectonische samenspel van de barok tijd, van geheel Amerika, meer dan 600 gebouwen zijn gerenoveerd. De voormalige slavenmarkt is omgebouwd tot een broemde kunstenaars en muziek wijk, sinds 1990 is het steeds verder ontwikkeld.

Met zijn smalle geplaveide straatjes, kleurrijke pastelkleurige huizen, cafes, bars, restaurants en kleine kunstmarkten zeker een van de belangrijkste toeristische attracties van Salvador. Hier vindt u ook een aantal prachtige kerken, São Francisco, de kathedraal basiliek of Rosário dos Pretos. Het historische centrum van Salvador kunt u het best te voet verkennen, u kunt er gerust twee dagen voor uittrekken. Het  meest significante deel van de koloniale wijk strekt zich uit langs de Rua Chile en de Rua da Misercórdia van Praça Castro Alves tot Praça da Sé en Terreiro de Jesus, van hier uit naar beneden naar Largo Pelourinho en weer naar boven naar de Largo do Carmo. De Mercado Modelo is de folkore markt, gelegen aan de havenstraat in de onderstad. Het voormalige douane gebouw uit het jaar 1861, is een enorme toeristische winkelcentrum met bijna 260 kramen. U kunt er werkelijk alles kopen.
Het carnaval in Salvador, het grootste straatcarnaval in de wereld neemt slechts 6 dagen en nachten in beslag. Er komen zelfs ongeveer 1,5 miljoen mensen van over de hele wereld. Het carnaval in Salvador overtreft nu zelfs Rio de Janeiro en Olinda in populariteit. Accommodatie moet u vroeg reserveren en vooruit betalen. De prijzen tijdens de carnaval zijn natuurlijk toegenomen.  Ieder strand in Salvador heeft zijn eigen publiek en sfeer. De stranden zijn kilometerslang en veelal omzoomd door palmbomen en het gehele jaar door een populaire bestemming.
In het het stadsdeel Barra, direct aan de Atlantische Oceaan, vindt u de meeste hotels en bars in de midden en hogere klasse. In Pituba een snel groeiende woonwijk, aan de Avenida Otávio Mangabeira, vindt u veel nachtclubs,/discotheken, bars en pizzeria's. Terreiro de Jesus een centraal plein in de binnenstad, is een paradijs voor winkelliefhebbers. Handelaars verkopen sieraden, hangmatten, muziekinstrumenten en nog veel meer.

Brazilië excursies, tickets en bezienswaardigheden